top of page

Photo: Jussi Hellsten

NEWS & EVENTS

Follow us on Facebook and Instagram to get the latest news about what’s coming up and photos of past events.

Search
  • ressuvy

Students visit DocPoint thanks to PTA

In January 2020 the Parent-Teacher Association funded a trip to Dokkino Documentary Film Festival, a film festival for children and young people. The theme this year was Environment and Me.
Here are excerpts of 7th graders reflections upon the documentary films:

”People should defend more of themselves and their own values. I see people every day who are too scared to express their own views. I always try to take other people’s opinions into consideration and create a safe atmosphere so everyone can be who they are. I wish that there would be even more respect between people in the world.”


”I believe that Emika’s views and insights on the miracles of the nature got also many others in the audience to think about nature in a different way. When I was watching the documentary film I felt like going to lake Saimaa to sail like Emika.”


”During and after the document I thought how different life can be. I haven’t thought that some people have to look for water or food. I also feel tired sometimes because of training and school but when you realize that many people have it even worse you really cannot complain anymore.”


In Finnish:


Tammikuussa 2020 Vanhempainyhdistys maksoi liput Dokkino-dokumenttielokuvatapahtumaan. Kiitos!


Tässä 7.-luokkalaisten pohdintoja Dokkino-dokumenttielokuvien teemoihin liittyen:

”Ihmisten pitäisi puolustaa enemmän itseään ja omia arvojaan. Näen joka päivä ihmisiä, jotka eivät uskalla ilmaista omia mielipiteitään. Yritän aina ottaa muiden mielipiteet huomioon ja luoda turvallisen ilmapiirin, jotta jokainen voisi olla oma itsensä. Toivoisin, että maailmassa arvostettaisiin vielä enemmän toisia ihmisiä.”


”Uskon, että Emikan näkemys ja ajatukset luonnosta ja sen ihmeistä saavat monet muutkin katsojat miettimään ja ajattelemaan luontoa eri tavalla kuin ennen. Kun katsoin dokumenttia, minun teki mieli lähteä Saimaalle ja mennä veneilemään kuten Emika.”


”Dokumentin aikana ja sen jälkeen mietin, miten erilaista elämä voi olla. En ole ajatellut, että jotkut ihmiset joutuvat etsimään vettä tai ruokaa. Tunnen väillä oloni myös väsyneeksi treenien ja koulun takia, mutta kun tajuaa, että moni ihminen elää huonommin, niin tajuaa, että ei ole valittamisen varaa.”

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page